«Кожна тварина і людина, що померли природною смертю, помирають від неповноцінного харчування, тобто від дефіциту поживних речовин».
Доктор Воллок (США)
Вступ
У сучасній медицині виділено цілу групу, так званих, «хвороб дефіциту». Вони виникають, коли людина хронічно недоотримує макро-і мікроелементи, вітаміни чи інші біоактивні речовини. Дуже цікаві дані наводить доктор Уоллок у своїй знаменитій книзі «Померлі лікарі не брешуть». Наведу лише деякі з його спостережень за людьми, які відчувають дефіцит певних мінералів та вітамінів.
Якщо Ви надто захоплюєтеся шоколадом чи солодким, це означає, що у Вашому організмі не вистачає хрому та ванадія.
І навіть захворюваність на цукровий діабет залежить від наявності цих мінералів.
Виразка шлунка швидко рубцюється за допомогою мінералу бізмар , який продається у ветеринарній аптеці як пептобізм за дуже смішну ціну.
Якщо Ви хочете попередити ракові захворювання, Ви повинні вживати вітамін С у кількості 10 г на добу (подвійна норма). Такі ж властивості, необхідні довгожиттю, мають вітаміни А, Е і селен (антиоксиданти). Їх також рекомендовано приймати у подвійній дозі.
При артриті хороші результати дає прийом однієї чайної ложки подрібнених курячих хрящів в апельсиновому соку протягом трьох місяців. Адже вони містять велику кількість таких поживних речовин як колаген, глюкозаміноглікани і хондроїтин.
Вітамін Е уповільнює втрату пам'яті при хворобі Альцгеймера (старечий склероз).
Коли ви відчуваєте дефіцит кальцію, магнію, бору, ви маєте камені в нирках.
Збільшивши в раціоні вдвічі кількість міді , Ви зможете уникнути аневризми аорти (втрата еластичності артеріальною стінкою, ризик раптової смерті через її розрив). Передчасна сивина, ранні зморшки, варикозне розширення вен – перші ознаки дефіциту міді в організмі.
Кардіоміопатії, міокардіодистрофії (виснаження серцевого м'яза) виникають через нестачу селену. Рожеві плями на шкірі – рання ознака дефіциту селену.
Дефіцит олова в організмі проявляється у такому поширеному явищі, як лисина у чоловіків.
Бор допомагає зберігати в кістках кальцій, запобігає розвитку остеопорозу. А також бор сприяє виробленню статевих гормонів, впливає на лібідо (статевий потяг), потенцію.
Перша ознака дефіциту цинку в організмі – втрата смаку та нюху.
Дефіцит кальцію є причиною приблизно 147 різних захворювань: остеопорозу, артриту, карієсу, пародонтозу, парезу лицьового нерва, судом у литкових м'язах, передменструального синдрому, болю в попереку без об'єктивних причин і навіть гіпертонії (підвищеного артеріального тиску)!!! Висновки робіть самі!
ВІТАМІНИ
Вітаміни беруть участь у багатьох біохімічних реакцій, виконуючи каталітичну функцію у складі активних центрів великої кількості різноманітних ферментів чи виступаючи інформаційними регуляторними посередниками, виконуючи сигнальні функції екзогенних прогормонів і гормонів. Однак вітамінам відводиться найважливіша роль в обміні речовин. Концентрація вітамінів у тканинах і добова потреба в них невеликі, але при недостатньому надходженні вітамінів в організм наступають характерні та небезпечні патологічні зміни. Більшість вітамінів не синтезуються в організмі людини. Тому вони повинні регулярно і в достатній кількості надходити в організм із їжею або у вигляді вітамінно-мінеральних комплексів та харчових добавок. Винятки становлять вітамін К, достатня кількість якого в нормі синтезується в товстому кишечнику людини за рахунок діяльності бактерій, і вітамін В3, що синтезується бактеріями кишечника з амінокислоти триптофану. - авітаміноз, і надлишок вітаміну - гіпервітаміноз. Відомо близько півтора десятка вітамінів. Виходячи з розчинності, вітаміни ділять на жиророзчинні - A, D, E, F, K і водорозчинні - всі інші (B, C та ін). Жиророзчинні вітаміни накопичуються в організмі, причому їх депо є жирова тканина та печінка. Водорозчинні вітаміни в суттєвих кількостях не депонуються (не накопичуються) і при надлишку виводяться з водою. Це пояснює те, що гіповітамінози досить часто зустрічаються щодо водорозчинних вітамінів, а гіпервітамінози — частіше спостерігаються щодо жиророзчинних вітамінів. .
Вітамін С
Дефіцит вітаміну С в організмі дуже небезпечний. Його значущість для здоров'я та збільшення тривалості життя пояснюється тим, що він бере участь у створенні та оздоровленні сполучних тканин. Цей вітамін виконує безліч важливих функцій. Без його участі не обходяться окислювально-відновний процес в організмі. Під впливом вітаміну З підвищується еластичність та міцність кровоносних судин. Разом із вітаміном А він захищає організм від інфекцій, блокує токсичні речовини у крові. Йому "підвладні" застудні захворювання; якщо використовувати аскорбінову кислоту на різних стадіях, кашель і нежить не перейдуть у хронічні форми. Для цього треба протягом доби приймати по 50 мг вітаміну через кожні півгодини. Вітамін С не синтезується організмом людини і повинен систематично надходити з продуктами харчування, інакше в першу чергу починають страждати стінки судин. Аскорбінова кислота міститься в багатьох свіжих овочах і плодах, але найбільше на неї багаті зелень петрушки та кропу, помідори, чорна та червона смородина, червоний болгарський перець, цитрусові та картопля. Значна частина аскорбінової кислоти руйнується при неправильній кулінарній обробці продуктів. Варити їх треба в закритому посуді, причому закладають овочі в підсолену воду, що вже закипіла.
Вітаміни групи В
До групи вітамінів В входять вітаміни В1 (тіамін), вітамін В2 (рибофлавін), В3 (ніацин), В5 (пантотенова кислота), В6 (піридоксин), В9 (фолієва кислота), вітамін В10 (параамінобензойна кислота), вітамін В12 (ціанокоб) ), В15 (пангамова кислота), В17 (амігдалін). Вітаміни групи В допомагають підтримувати здоровий стан нервів, шкіри, очей, волосся, печінки, порожнини рота, м'язового тонусу у шлунково-кишковому тракті та функцію мозку. Достатній рівень вітамінів групи В в організмі дуже важливий для пацієнтів похилого віку, так як у них погіршується абсорбція цих вітамінів. Є навіть випадки розвитку хвороби Альцгеймера, при яких пізніше було виявлено, що це захворювання обумовлено дефіцитом вітамінів групи В, особливо вітаміну В12. Вітаміни групи В завжди слід приймати в комплексі, так як вони мають синергізм дії, тобто посилюють дію один одного.
Вітамін В1 (тіамін)
Водорозчинний вітамін. В організм вітамін В1 надходить із їжею, у невеликих кількостях утворюється кишковими бактеріями. При прийомі антибіотиків та інших хіміотерапевтичних засобів діяльність цих бактерій пригнічується, що сприяє розвитку вітамінної недостатності ендогенного походження. У тканинах організму вітамін В1 не синтезується.
Тіамін також оптимізує пізнавальну активність та розумову діяльність, здатність до навчання. Він позитивно впливає на енергію, зростання, нормальний апетит, необхідний підтримки м'язового тонусу кишечника, шлунка, серця. Тіамін також діє як антиоксидант, що захищає організм від дегенеративних процесів пов'язаних з віком, вживанням алкоголю та курінням. Запобігає накопиченню токсичних речовин в організмі.
Такі фактори, як стрес, захворювання з високою температурою, операції, вагітність, літній вік, медичні препарати, гормональні контрацептиви, кава, алкоголь, куріння та споживання вуглеводів, збільшують потребу у вітаміні В1.
Невеликий дефіцит тіаміну може викликати занепокоєння, дратівливість та депресію. Дефіцит тіаміну порушує обмін білків, жирів і вуглеводів, спотворює нервові імпульси і генетичний матеріал при клітинному розподілі. При нестачі вітаміну В1 шкіра швидко обгорає і реагує на найменші подразники почервонінням або висипом. Дефіцит тіаміну в організмі людини найчастіше розвивається внаслідок тривалого незбалансованого харчування, а також ураження печінки з розвитком цирозу. При алкогольному цирозі печінки дефіцит вітаміну В1 зустрічається щонайменше, ніж у 20-30% випадків.
У новонароджених дітей недостатність тіаміну може бути наслідком низького вмісту молоці матері. Недостатність тіаміну може спостерігатись при захворюваннях шлунково-кишкового тракту (хронічний анацидний гастрит, діарея у алкоголіків).
Дефіцит тіаміну може сформуватися, якщо в організмі не вистачає магнію. У сирій рибі і листі чаю міститься фермент, що руйнує тіамін. , Пітливість, слабкість, схуднення, зниження апетиту, нудота, біль в епігастральній ділянці, гіпотонія кишечника, задишка, набряки рук і ніг.
Про гіповітаміноз вітаміну В1 можна думати у хворих із серцевою недостатністю.
У вас рано посивіло волосся? Швидко старіє шкіра? Ви нещодавно перенесли тяжке захворювання? Або ваша робота пов'язана з великими розумовими та нервовими навантаженнями? Тоді подбайте про те, щоб у їжі в достатній кількості був присутній тіамін. При цьому треба враховувати той факт, що переважання жирів у раціоні знижує потребу в тіаміні.
Вітамін В1 міститься в багатьох продуктах рослинного та тваринного походження, але найбільше тіаміну в: пшениця, соняшникове насіння, молоко, риба, яловичина, свинина, печінка, нирки, серце, яєчний жовток, квасоля, броколі, брюссельська капуста, апельсини, сливи, сушений чорнослив, родзинки, люцерна, корінь лопуха, котяча м'ята, перець стручковий, ромашка, очанка, насіння фенхелю, петрушка, м'ята перцева, листя калини, червона конюшина, плоди шипшини, шавлія, деревій, деревій, зелений , пшеничні висівки, картопля, хліб з житнього борошна, рис бурий, горіхи, свіжі пивні та пекарські дріжджі.
Денну норму вітаміну покривають 5 ст. ложок пророщеної пшениці, 80 г дріжджів, 200 г кукурудзяної крупи або 1,5 кг цвітної капусти. При цьому вітамін легко руйнується під час варіння.
Випадки надлишкового надходження до організму тіаміну невідомі, тому що цей вітамін розчиняється у воді і надлишок його легко виводиться з організму із сечею.
Вітамін В2 (рибофлавін)
Це водорозчинний вітамін. Назва "рибофлавін" походить від латинського слова flavius, що означає жовтий, і пов'язане з тим соковитим жовтим кольором, який цей вітамін надає сечі. Вітамін В2 всмоктується з тонкого кишечника; цей процес регулюється гормонами щитовидної залози. Речовини, що впливають на щитовидну залозу, наприклад, деякі антидепресанти та препарати для лікування нервової системи, можуть порушувати засвоєння вітаміну. Рибофлавін у великих кількостях запасається в еритроцитах; його вміст в організмі досить стабільно, всякий надлишок вітаміну виводиться із сечею та калом.
Вітамін В2 сприяє вивільненню енергії з їжі. В організмі людини він сприяє зростанню та репродуктивній функції. Рибофлавін необхідний формування еритроцитів, продукції антитіл, дихання клітин та його зростання. Вітамін В2 необхідний для синтезу серотоніну, ацетилхоліну та норадреналіну, які є нейромедіаторами, а також гістаміну, що виділяється із клітин при запаленні. Крім того, рибофлавін бере участь у синтезі трьох незамінних жирних кислот: лінолевої, ліноленової та арахідонової.
Споживання адекватної кількості рибофлавіну особливо важливе протягом вагітності, оскільки недолік цього вітаміну може призвести до пошкоджень плоду, що розвивається навіть за відсутності у матері ознак гіповітамінозу. Рибофлавін необхідний для нормального метаболізму амінокислоти триптофану, який перетворюється в організмі на ніацин.
Дефіцит вітаміну В2 може спричинити зниження здатності виробляти антитіла, які підвищують опірність хвороб. Симптоми дефіциту - це тріщини та болючість у кутах рота, виразки у роті, особливо на внутрішній поверхні губ та у слизово-шкірної межі губ, з почервонінням та запаленням. Відзначаються суха та яскраво-червона мова, захворювання очей, запалення слизової оболонки ротової порожнини та язика, шкірні ураження, часто з'являються ячмінь, герпес, фурункул, печіння шкіри, відбувається повільне загоєння ран та порізів. Крім того, можливі поганий апетит, зниження маси тіла, загальна слабкість, головний біль, запаморочення, безсоння, дерматит, випадання волосся, порушення сну, поганий зір, порушення гостроти та сутінкового зору, світлобоязнь, сльозоточивість, різь та печіння в очах, кон'юнктивіт, блефарит, підвищена чутливість до яскравого світла, анемія, помутніння рогівки, розлади нервової системи, порушення травлення, гастрити, коліт, уповільнення росту, уповільнення мисленнєвої діяльності.
Оральні контрацептиви, а також важке фізичне навантаження підвищують потребу рибофлавіну. Цей вітамін легко руйнується на світлі, а також під дією антибіотиків та алкоголю. Також до факторів, що знижують рівень вітаміну В2 в організмі, належить недостатня або підвищена функція щитовидної залози. Він не любить світла і розчинний у воді.
Харчові джерела вітаміну В2: м'ясо, печінка, сири, яєчний жовток, риба, бобові, особливо горох і квасоля, молоко, сир, свійська птиця, яблуко, помідори, мигдаль, шпинат, цільні зерна, йогурт, аспарагус авокадо брюссельська капуста, смородина, зелень кульбаби, червона водорість, зелень, гриби, горіхи, водяний крес, люцерна, корінь лопуха, котяча м'ята, перець стручковий, ромашка, піщанка, очанка, насіння фенхелю, хвощ, пажитник кропива, вівсяна солома, петрушка, м'ята перцева, листя калини, червона конюшина, плоди шипшини, шавлія.
Рибофлавін майже не накопичується в організмі, тому багаті ним продукти повинні з'являтися на вашому столі щодня. Вітамін В2 руйнується при розморожуванні м'яса яловичого протягом 14 - 15 годин на світлі, але зберігається в холодильнику.
Оскільки цей вітамін руйнується при високій температурі і на світлі, то якщо їжу тримати в прозорих контейнерах або сушити на сонці, можна втратити значну кількість рибофлавіну. До речі, чим м'якший сир, чим більше в ньому залишилося сироватки, тим більше містить вітамін В2. Молоко в скляному посуді на денному світлі, наприклад біля вікна, втрачає більшу частину вітаміну В2, що міститься в ньому. На сонячному світлі за 2 години молоко у прозорих пляшках втрачає 50% рибофлавіну. Не варто кип'ятити пастеризоване молоко, інакше втрати цього вітаміну досягнуть 15%. Молочні супи та каші вийдуть набагато смачнішими і майже повністю збережуть рибофлавін, якщо зварити крупу на воді, а потім додати до неї підігріте молоко. Коли ми варимо горох і зливаємо воду, у готовій страві рибофлавіну не залишається зовсім.
Завжди прикривайте посуд, в якому готується їжа, інакше окислюються багато вітамінів. Майте на увазі, що частина вітаміну В2 втрачається при миття овочів у великій кількості води, частина при зберіганні, навіть у холодильнику (близько 1% на день). Це говорить про те, що не треба довго вимочувати овочі та купувати їх у великій кількості. Зберігати продукти треба в темному місці і ніколи не залишати на світлі. Щоб зберегти вітамін В2, страви не слід підігрівати. Не перетравлюйте овочі, а готові страви не зберігайте – з'їдайте відразу ж. Пам'ятайте про те, що у поєднанні з харчовою содою рибофлавін руйнується.
Додатковий прийом рибофлавіну може знадобитися:
- людям, які споживають малокалорійну або недостатньо багату на поживні речовини їжу, а також тим, хто відчуває підвищену потребу в поживних речовинах;
- вагітним і жінкам, що годують;
- вживає алкоголь і наркотики;
- хворим на хронічні захворювання;
- тим, хто тривалий час зазнає стресового стану;
- нещодавно перенесли хірургічну операцію;
- спортсменам та робітникам, залученим до напружених фізичних вправ або фізичної роботи;
- страждає на гіпертиреоз.
Вітаміни В3 (ніацин)
Ніацин існує у двох різних формах: у вигляді нікотинової кислоти і у вигляді її аміду - нікотинаміду, які активні в організмі. , у білковому обміні. Це швидка допомога для нервів при стресах та кризових ситуаціях. Ніацин потрібен для здоров'я нервової системи та шкіри, нормальної роботи шлунково-кишкового тракту та синтезу статевих гормонів. Крім того, він допомагає підтримувати нормальний кровообіг, розширюючи судини та зменшуючи опір кровотоку. Відомо, що ніацин сприяє видаленню з крові холестерину, допомагає попередити ішемічну хворобу серця. Вітамін В3 використовується для лікування запаморочення внаслідок звуження судин головного мозку, а також у комплексі з іншими вітамінами групи В для зменшення втрати рідини в організмі. як снодійний, крім того, його використовують як транквілізатор при лікуванні шизофренії, алкоголізму і мігрені в поєднанні з вітаміном С. Як та інші вітаміни групи В, ніацин має антиоксидантні властивості.
Взаємодія з іншими речовинами:
- Організму потрібно більше ніацину при дефіциті вітамінів В1, В2 і В6, так як ці на ітаміни допомагають перетворенню триптофану на ніацин.
- Утворення ніацину пригнічується протизаплідними пігулками.
- Тютюн знижує всмоктування вітаміну. Курці можуть потребувати додаткового прийому ніацину.
- При алкогольній інтоксикації прийом вітаміну В3 може спричинити погіршення стану.
Симптоми дефіциту:
- особлива чутливість шкіри до сонячних променів часто є першою ознакою дефіциту ніацину;
- постійна слабкість, підвищена стомлюваність;
- відсутність апетиту;
- безсоння;
- підвищена збудливість;
- головні болі та запаморочення;
- втрата пам'яті;
- депресія, дратівливість;
- часті напади печії;
- розлад кишечника;
- сильна сухість шкіри, поява тріщин та ранок, які довго не проходять;
- кожний зуд;
- "дерматит, що лущиться";
- часті запалення слизових рота та стравоходу.
Класична картина повного дефіциту ніацину - пелагра, хвороба, яку ще називають "шорсткою шкірою".
Харчові джерела вітаміну В3: м'ясо, риба, птиця (особливо багате ним м'ясо індички), печінка, нирки, серце, яйця, дріжджі, молоко, сир, горох, боби, сухофрукти, рис, насіння кунжуту та соняшнику, соя, арахіс, білі гриби, картопля, морква, томати, продукти із зародків пшениці, люцерна, корінь лопуха, котяча м'ята, перець стручковий, ромашка, очанка, насіння фенхелю, хміль, солодка, коров'як, кропива, петрушка, м'ята перцева, листя плоди шипшини, в дуже незначних кількостях - в овочах і ягодах, пивні та пекарські дріжджі. Ніацин краще за інші вітаміни цієї групи переносить кулінарну обробку. Він зберігається при тривалому кип'ятінні і в висушуванні, не змінюється під впливом світла та кисню. Якщо раціоні багато крохмалистих речовин, то потреби організму в нікотинової кислоті зростають.
Додатковий прийом вітаміну може знадобитися:
- людям, які споживають малокалорійну або недостатньо багату на поживні речовини їжу, а також тим, хто відчуває підвищену потребу в поживних речовинах;
- вагітним і жінкам, що годують;
- людям старше 55 років, які не отримують достатнього харчування;
- вживає алкоголь і наркотики;
- хворим на хронічні захворювання, включаючи злоякісні пухлини, панкреатичну недостатність, цироз печінки;
- які перенесли в недавньому минулому тяжкі травми та опіки;
- маленьким дітям, народженим із порушеннями метаболізму (вроджені розлади, викликані відхиленнями в хромосомному наборі).
Не приймайте вітамін В3, якщо Ви страждаєте:
- алергією щодо ніацину або будь-яких вітамінних комплексів, що містять ніацин;
- від ненормальної роботи печінки;
- виразкову хворобу шлунка.
Проконсультуйтеся з лікарем, якщо Ви:
- вагітні;
- годуйте дитину;
- хворієте на діабет;
- страждаєте на подагру;
- маєте захворювання печінки та жовчного міхура;
- вболіваєте глаукомою;
- у Вас бувають кровотечі.
Крім того, у віці старше 55 років реакцію на препарат передбачити важко. Надлишок вітаміну В3 може призвести до розширення судин, що виявляється в припливах крові до голови.
Передозування вітаміну В3 може спричинити пошкодження печінки, загострення виразкової хвороби шлунка, печію, нудоту, блювання, сильне свербіння.
Вітамін В5 (пантотенова кислота)
Це водорозчинний вітамін, необхідний людині та більшості вищих мікроорганізмів. Пантотенова кислота виробляється в організмі людини мікрофлорою кишечника, але цього недостатньо для задоволення потреб людини. Вітамін В5 всмоктується в шлунку і тонкому кишечнику, але в організмі майже не накопичується, велика частина вітаміну виводиться із сечею та виділеннями. Вітамін В5 відомий як "антистресовий вітамін", він відіграє важливу роль у виробленні гормонів надниркових залоз і формуванні антитіл, сприяє засвоєнню вітамінів і бере участь у процесах утворення енергії з білків, жирів та вуглеводів, деяких гормонів та регуляторів нервової системи. Пантотенова кислота поглинається всіма клітинами організму та концентрується в органах, підвищує опірність організму та запобігає розвитку певних форм анемії. Вона необхідна для нормального функціонування шлунково-кишкового тракту та може бути корисною у комплексній терапії депресії та тривоги.
Вітамін В5 потрібен для утворення та зростання нових клітин, що впливає на здоров'я шкіри та волосся, та для синтезу незамінних амінокислот. Він відповідає, зокрема, за утворення пігменту у волоссі. Допомагає при інфекціях, сприяє синтезу антитіл. Застосовується у лікуванні післяопераційного шоку, запобігає втомі. Знижує побічні та токсичні ефекти багатьох антибіотиків. Пантотенова кислота міститься у всіх рослинних та тваринних тканинах, тому, власне, її так і назвали – пантотенова, тобто всюдисуща.
Дефіцит пантотенової кислоти викликає слабкість, підвищену стомлюваність, головний біль, безсоння, нудоту та відчуття поколювання в кистях рук, раннє посивіння волосся. Дефіцит даного вітаміну може з'явитися у прихильників молочної дієти та рафінованої їжі, причому, як правило, у таких людей виникає загальний дефіцит вітамінів групи В. Дефіцит вітаміну В5 може сприяти виникненню виразки дванадцятипалої кишки, захворювань крові та шкіри, гіпоглікемії, прискореного серцебиття, гіпотонії, Надлишок вітаміну В5 не приносить шкоди, але дуже великі дози можуть викликати зневоднення організму і пронос.
Джерела: яловичина, пивні дріжджі, яєчний жовток, свіжі овочі, яловича печінка, нирки, пісне м'ясо, морська риба, молоко, зернові, бобові, гриби, горіхи, маточкине молочко, цілісна житня мука і незбирана пшениця. руйнується під дією тепла при термічній обробці їжі, але втрачається при приготуванні їжі під тиском (через високі температури) і при глибокому заморожуванні. Руйнується кислотами та лугами під час консервування, при тривалому зберіганні та повторному розігріванні страви.
Додатковий прийом може знадобитися:
- людям старше 55 років, які відчувають дефіцит вітаміну В;
- вагітним і жінкам, що годують;
- вживає алкоголь і наркотики;
- тим, хто тривалий час зазнає стресового стану;
- нещодавно перенесли хірургічну операцію;
- спортсменам та робітникам, залученим до напружених фізичних вправ або фізичної роботи;
- людям, які споживають малокалорійну або недостатньо багату на поживні речовини їжу, а також тим, хто відчуває підвищену потребу в поживних речовинах.
Протипоказання та запобіжні заходи.
Не приймайте, якщо Ви:
- страждаєте на алергію щодо пантотенової кислоти;
- приймаєте леводопу проти хвороби Паркінсона (невелика кількість пантотенової зводять ефект від леводопи до нуля).
Взаємодія коїться з іншими речовинами. Тютюн погіршує всмоктування, тому курці можуть потребувати додаткового прийому пантотенової кислоти. Вживання кофеїну, сульфаніламідних та снодійних препаратів, естрогенів та алкоголю сприяють руйнуванню вітаміну В5.
Вітамін В6 (піродоксин)
Піродоксин – це водорозчинний вітамін, який виводиться через вісім годин після прийому. Як і всі вітаміни групи В, він повинен заповнюватися повноцінною їжею або добавками. Є деякі свідчення про синтез вітаміну В6 кишковими бактеріями та про те, що за це відповідає рослинна дієта, доповнена клітковиною. Потреба збільшується, якщо ви вживаєте їжу із високим вмістом білка.
Вітамін необхідний для утворення антитіл та червоних кров'яних клітин. Лікує деякі форми анемії, діє як транквілізатор, сприяє гарному сну, нормальному функціонуванню мозку, виробленню енергії, знижує рівень холестерину крові. Вітамін В6 входить до складу численних ферментів, що беруть участь в обміні амінокислот, ненасичених жирних кислот, холестерину. Покращує жировий обмін при атеросклерозі. Встановлено, що піродоксин збільшує сечовиділення та посилює дію сечогінних засобів, запобігає утворенню каменів у нирках. Сприяє засвоєнню вітаміну В12. Підвищує імунітет, сприяє захисту від раку. Діє як натуральний сечогінний засіб.
Жінки особливо потребують вітаміну В6, оскільки він відіграє центральну роль у підтримці рівноваги жіночих гормонів. Сприяє послабленню симптомів передменструального синдрому.
Дефіцит вітаміну В6. Зазвичай вітаміну В6 до організму надходить достатньо, оскільки його виробляють мікроби в кишечнику. До того ж цей вітамін, як відомо, присутній у надмірній кількості в різноманітних харчових продуктах. Проте ознаки його недостатності відзначаються у хворих, які приймають лікарські препарати (в основному сечогінні та кортизонові). Недолік вітаміну В6 підвищує ризик інфаркту міокарда. раннього віку, вигодованих автоклавованим молоком. Це виявляється у затримці росту, шлунково-кишкових розладах, підвищеній нервовій збудливості, судомних нападах. Недостатність піридоксину у дорослих людей супроводжується вираженими порушеннями з боку центральної нервової системи (дратівливість, сонливість, сплутаність свідомості, нервозність, безсоння, поліневрити, погана координація рухів при ходьбі), шкірних покривів і слизових оболонок (себорейний дер ). Можуть виникнути слабкість, нудота, блювання, анемія. Стан недостатності піридоксину може з'явитися у жінок. До нього може призвести тривала відсутність у харчовому раціоні молока та молочних продуктів, особливо у людей, які страждають на хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту.
Надлишок. У великих дозах цей вітамін може викликати нервові розлади, оніміння кінцівок.
Джерела: авокадо, кавун, банани, родзинки, інжир, капуста, вітамінізовані пластівці злаків, зародки пшениці, нешліфований рис, овес, насіння соняшнику, соя, сочевиця, фундук (лісовий горіх), арахіс, волоські горіхи, волоські горіхи креветки, лосось, тунець, шинка, м'ясо куряче, молода баранина, фарш яловичий, печінка яловича, молоко, сир, сир, гречана та вівсяна крупа.
Додатковий прийом може знадобитися:
- людям, які споживають малокалорійну або недостатньо багату на поживні речовини їжу, а також тим, хто відчуває підвищену потребу в поживних речовинах;
- вагітним і жінкам, що годують;
- вживає алкоголь і наркотики;
- хворим на хронічні захворювання;
- тим, хто тривалий час зазнає стресового стану;
- страждаючим гіпертиреозом;
- жінкам, які мають оральні контрацептиви і приймають естроген.
Протипоказання та запобіжні заходи.
Не приймайте піродоксин, якщо страждаєте на алергію щодо вітаміну В6. Надлишковий прийом може призвести до підвищеного вмісту оксалату в сечі, що загрожує утворенням каменів. Проконсультуйтеся з лікарем, якщо у вас:
- стан глибокого стресу у зв'язку з хворобою, опіками, нещасним випадком, нещодавно перенесеною операцією;
- проблеми з кишківником;
- захворювання печінки;
- підвищена активність щитовидної залози;
- анемія.
Взаємодія з іншими речовинами:
- тютюн і алкоголь погіршують всмоктування, курці можу потребувати додаткового прийому;
- люди, які вживають білок у великих кількостях, потребують додаткової кількості вітаміну;
- вітамін В6 може зменшити потребу діабетиків в інсуліні і якщо доза не відрегульована, це може призвести до зниженого вмісту цукру в крові;
- піродоксин діє найкраще у поєднанні з вітамінами В1, В2, В5, С та магнієм;
- при взаємодії з естрогеном та оральними контрацептивами може підвищуватися потреба в піридоксині, можливий розвиток депресії;
- перешкоджає леводопі у контролі над симптомами хвороби Паркінсона;
- діуретики та кортизон порушують його абсорбцію в організмі.
Тривале зберігання, консервування, гасіння і смаження м'яса, процес харчової обробки, приготування продуктів, що містять вітамін В6, у великій кількості води сприяють руйнуванню вітаміну В6. Піридоксин легко руйнується при переробці зернових, при заморожуванні продуктів та дії на них світла, але стійкий до термообробки. Овочі краще готувати на парі з невеликою кількістю води.
Вітамін В9 (фолієва кислота, фолацин)
Вітамін В9 - це жовта кристалічна речовина, розчинна у воді. Його назва походить від латинського слова "фолікум", що означає "лист", оскільки вітамін В9 був виділений з листя шпинату. В12 вона бере участь у формуванні червоних кров'яних тілець, а також у регуляції білкового обміну, зменшує відкладення жиру у внутрішніх органах. Особливо потрібна дітям під час швидкого зростання. Регулює формування нервових клітин плода в утробі матері, запобігає передчасним пологам. Фолієва кислота захищає слизові оболонки від утворення ракових пухлин. Вітамін В9 збільшує апетит і стимулює вироблення соляної кислоти в шлунку. Фолієва кислота всмоктується в тонкому кишечнику і частково надходить назад в кишечник з жовчю. У зв'язку з цим будь-яке порушення вироблення жовчі впливає на бланс фолієвої кислоти в організмі. Фолієва кислота оберігає серце про багато неприємностей, а мозок – від інсульту.
Дефіцит вітаміну В9 широко поширений у всьому світі, це один із найчастіших видів авітамінозу. Близько 45% населення відчуває дефіцит В9, в основному люди похилого віку. Дефіцит спостерігається у осіб зловживають алкоголем, у людей похилого віку на неадекватній дієті, у вагітних, у жінок, які приймають протизаплідні таблетки, і у людей, які дотримуються посту. У кишечнику вона синтезується мікрофлорою у достатній кількості задоволення потреб організму. Дефіцит може виникнути при введенні великих доз антибіотиків або сульфаніламідних препаратів, які знищують мікрофлору кишківника і тим самим блокують утворення фолієвої кислоти. Вітамінна недостатність може виникнути також при порушенні всмоктування фолієвої кислоти через захворювання тонкого кишечника. Симптоми дефіциту - стомлюваність та пронос.
Надлишок вітаміну В9 може викликати блювання, здуття живота. У хворих на епілепсію великі дози фолієвої кислоти можуть стати причиною судом. Джерела: свіжі овочі та зелень - помідори, бобові, морква, буряк, цвітна капуста, шпинат, листя петрушки, селери, а також яловича печінка, нирки, мізки, молоко, сир, дріжджі, арахіс, сочевиця, ячмінь, я диня, апельсини, авокадо, банани, фініки, лосось, проростки пшениці.
Додатковий прийом може знадобитися:
- людям, які споживають малокалорійну або недостатньо багату на поживні речовини їжу, а також тим, хто відчуває підвищену потребу в поживних речовинах;
- людям старше 55 років, які отримують неадекватне харчування;
- вагітним і жінкам, що годують;
- жінкам, які використовують оральні контрацептиви;
- вживає алкоголь і наркотики;
- людям, які страждають на виснажливі хронічні захворювання, СНІД, ВІЛ - інфіковані;
- тим, хто тривалий час зазнає стресового стану;
- нещодавно перенесли хірургічну операцію;
- спортсменам та робітникам, залученим до напружених фізичних вправ або фізичної роботи.
Взаємодія з іншими речовинами:
- аналгетики, антибіотики, оральні контрацептиви, препарати кортизонової групи знижують дію фолієвої кислоти;
- тютюн погіршує всмоктування, тому курці можуть потребувати додаткового прийому фолієвої кислоти;
- алкоголь уможливлює дефіцит вітаміну в організмі, алкоголізм є основною причиною виникнення дефіциту фолієвої кислоти.
Вітамін легко руйнується під час приготування їжі, особливо під час нагрівання.
Вітамін В10 (параамінобензойна кислота, ПАБК)
Маловідомий вітамін, який часто відносять до вітаміноподібної сполуки. Він впливає на обмін речовин в організмі, бере участь у процесі травлення, сприяє засвоєнню білків і жирів, нормалізує роботу щитовидної залози, бере участь в утворенні еритроцитів, допомагає організму мам, які годують виробляти молоко, забезпечує здоров'я шкіри, впливає на ріст і колір волосся.
В організмі ПАБК може синтезуватись мікрофлорою кишечника. Вона активізує всю кишкову флору, стимулює синтез фолієвої кислоти, яка у свою чергу сприяє утворенню та засвоєнню пантотенової кислоти, є її синергістом.
Потреба ПАБК збільшується на тлі дефіциту фолієвої кислоти і навпаки, при достатній забезпеченості організму фолієвої кислоти знижується потреба в ПАБК. Параамінобензойна кислота має здатність захищати організм людини від надмірного ультрафіолетового опромінення. Позитивно впливає на стан шкірних покривів, зменшує та гальмує утворення зморшок та шкірних придатків, попереджає їх передчасне в'янення та старіння. Цю кислоту ще називають "вітаміном у вітаміні", тому що вона постійно супроводжує фолієву кислоту. А той може виконувати свої обов'язки лише в парі з вітаміном В12, який, у свою чергу, "любить" кальцій. А кальцій не засвоюється без вітаміну Д.
При нестачі вітаміну В10 погіршується стан шкіри та волосся, спостерігається випадання та раннє посивіння волосся. Порушуються обмінні процеси, виникають захворювання шкіри.
Дефіцит цього вітаміну може викликати недостатню вироблення молока у матерів-годувальниць. З'являється підвищена стомлюваність, дратівливість, головний біль, порушення функції органів травлення, нервові розлади. У осіб із низькою концентрацією ПАБК спостерігається підвищена чутливість до ультрафіолетових променів, частіше виникають сонячні опіки. Дуже великі дози вітаміну можуть пригнічувати діяльність щитовидної залози. При тривалому прийомі великих доз можуть з'являтися нудота та блювання, які проходять після зменшення дози або припинення прийому препарату. Джерела: яловича печінка, нирки, молочні продукти, яєчний жовток, пивні дріжджі, картопля, морква, гриби, риба, насіння соняшника, горіхи. ПАБК руйнується під дією алкоголю, не любить цукру-рафінаду та тривалого нагрівання. Можна припустити, що любителі алкоголю та "солодкого життя" сивіють раніше. Вітамін руйнують – сульфаніламідні препарати, вода, харчова обробка, естрогени.
Вітамін В12 (ціанокобаламін)
Ціанокобаламін відноситься до водорозчинних вітамінів. Вперше був виділений у 1948 році. Вітамін В12 всмоктується у шлунково-кишковому тракті лише за наявності так званого "внутрішнього фактора" - глікопротеїну, що виробляється епітелієм кишечника. У відсутності внутрішнього фактора та кальцію вітамін не може пройти через слизові оболонки кишечника та надійти в кров. В результаті виникає дефіцит вітаміну В12, який викликає злоякісну анемію, ураження мозку та периферичної нервової системи. 1926 року Г.Р. Міно та В.П. Морфі встановили, що поліпшення настає при вживанні печінки, яка містить речовину, необхідне для утворення еритроцитів в організмі людини. Ця речовина виявилася ціанокобаламіном. У наш час хворі на злоякісну анемію, як правило, проходять курс ін'єкцій вітаміну В12 кожні три місяці протягом усього життя.
Дія в організмі. Вітамін В12 має складну будову: його молекули містять атом кобальту та ціаногрупу. В організмі людини цей вітамін необхідний для утворення нуклеїнових кислот і деяких амінокислот (холіну та ін). Вітамін В12 має високу біологічну активність. Він стимулює ріст, нормальне кровотворення та дозрівання еритроцитів, нормалізує функції печінки та стан нервової системи. Потрібно для нормального травлення. Підтримує нормальне функціонування нервової системи. Має виражену здатність зменшувати відкладення жиру у внутрішніх органах. Покращує кровообіг, пам'ять та врівноваженість. Знімає збудливість та ослаблення пам'яті.
Недолік цього вітаміну призводить до злоякісного недокрів'я. У вегетаріанців, які не їдять м'яса, яєць або молочних продуктів, може спостерігатися дефіцит вітаміну В12, оскільки він міститься переважно у продуктах тваринного походження. Такому ж ризику наражаються ті, хто переніс операції на шлунку і кишечнику. людей можуть розвинутися нервово-психічні нездужання: галюцинації, втрата пам'яті, нервозність, дзвін у вухах, втрата почуття рівноваги. Дефіцит вітаміну В12 виникає найчастіше у зв'язку із захворюваннями шлунка або кишечника, внаслідок чого порушується вилучення з їжі та всмоктування цианокобаламіну, що міститься в ній. Дефіцит вітаміну В12 згубно впливає майже на всі тканини організму, особливо на ті, в яких відбувається інтенсивний клітинний поділ, наприклад, кістковий мозок та статеві залози, що утворюють статеві клітини. Дефіцит вітаміну В12 не тільки викликає злоякісну анемію, але й обумовлює хвороби язика, розлади нервової системи, зокрема втрату чутливості та погану координацію рухів. Крім того, при дефіциті В12 спостерігається втома, дратівливість, втрата апетиту, діарея і роботи серця, шкіра жовтіє, можуть бути скарги на порушення менструального циклу, неприємний запах тіла, неврит, оніміння або поколювання рук і ніг. недоліком вітаміну В12 в організмі піддаються підвищеному ризику безпліддя і викиднів, що повторюються. Вітамін В12 грає ключову роль процесах овуляції. Нестача вітаміну може призвести до відсутності овуляції, або запліднене яйце не буде розвиватися, що також сприяє викидням. При цьому великі дози цього вітаміну не завдають шкоди організму.
Джерела: молоко та молочні продукти (особливо кисломолочні), м'ясо, яйця, сир, нирки, печінка, дріжджі, оселедець, соя. Вітамін теплостійкий, але чутливий до дії світла.
Взаємодія коїться з іншими речовинами.
На засвоєння вітаміну В12 погано впливає велика кількість аскорбінової кислоти, тому для запобігання втратам вітаміну В12 його краще не поєднувати з прийомом вітаміну С. Тютюн погіршує всмоктування. Курці можуть потребувати додаткового прийому вітаміну В12. Ціанокобаламін руйнується під впливом кислот, лугів, алкоголю, естрогенів та снодійних засобів.
Додатковий прийом може знадобитися:
- людям, які споживають малокалорійну або недостатньо багату на поживні речовини їжу, а також тим, хто відчуває підвищену потребу в поживних речовинах;
- суворим вегетаріанцям;
- зловживаючим алкоголем та наркотиками;
- людям, які страждають на виснажливі хронічні захворювання, СНІД або хронічну лихоманку;
- тим, хто тривалий час зазнає стресового стану;
- нещодавно перенесли хірургічну операцію;
- людям із частково віддаленим шлунково-кишковим трактом;
- які перенесли в недавньому минулому тяжкі травми та опіки;
- людям з раковими захворюваннями підшлункової залози та кишечника.
Вітамін В13 (ротова кислота)
Бере участь у метаболізмі фолієвої кислоти та вітаміну В12. Можливо, попереджає розвиток деяких печінкових розладів та передчасне старіння. Допомагає при лікуванні множинного склерозу.
Прояви дефіциту та захворювання, пов'язані з ним, все ще невизначені.
Джерела. Коренеплоди рослин, сироватка, рідка частина кислого і згорнутого молока. Руйнівники: вода та сонячне світло.
Вітамін В15 (пангамат кальцію, пангамова кислота)
Питання про те, чи є ця водорозчинна речовина, вітаміном чи провітаміном, досі залишається предметом обговорення. Вперше воно було отримане із зерен абрикосових кісточок у 1951 році. Вітамін В15 відкрив Е.Т.Кребс. Активні дослідження пангамової кислоти проводилися Радянському Союзі, але більшість органів охорони здоров'я США вважають корисні властивості пангамової кислоти не доведеними.
Дія в організмі. Покращує жировий обмін, підвищує засвоєння кисню тканинами. Усуває гіпоксію. Використовується для покращення фізичної працездатності та роботи серця, діє як антиоксидант та антизабруднювач, сприяє виведенню токсинів, що потрапляють в організм із забрудненого довкілля. Збільшує термін життя клітин, швидко позбавляє стомлення. Знижує рівень сироваткового холестерину в крові. Сприяє синтезу білків, знижує прагнення алкоголю і захищає від цирозу печінки. Пом'якшує прояв стенокардії та астми. Захищає печінку від цирозу. Стимулює імунні реакції. Ефективність його застосування часто збільшується, якщо він приймається разом із вітамінами А та Е.
Джерела. Насіння рослин, пивні дріжджі, печінка. Найбільше містять вітаміну В15 коричневий рис, рисові висівки, насіння кунжуту, гарбуз.
Вітамін В17 (нітрилозид, лаєтраль)
Один із найсуперечливіших "вітамінів" десятиліття. Його одержують з абрикосових кісточок. Єдиний із вітамінів групи В, який відсутній у пивних дріжджах.
Дія в організмі . Покращує обмінні процеси, запобігає розвитку пухлин.
Джерела: фрукти, кісточки яблук, груш, винограду, абрикосів, вишні, персиків, слив. Особливо багато його в злаках (жита, пшениці).
Дефіцит цього вітаміну супроводжується підвищеною сприйнятливістю до раку, можлива стомлюваність.
Токсичність . Хоча рівні токсичності ще не встановлені, прийом надлишкових доз може бути небезпечним. Приймати без попередньої консультації лікаря не слід.
Вітамін Р (рутин, цитрин)
Вітамін Р разом з аскорбіновою кислотою бере участь у найважливіших для організму людини окисно-відновних процесах. Недостатність вітаміну Р – причина вкрай небажаного підвищення проникності кровоносних судин. Природна потреба у вітаміні Р цілком заповнюється наявністю в харчовому раціоні чаю, цитрусових, відвару сушеної шипшини. Багато його також у горобині, волоських горіхах, чорної смородині. Як правило, потреба в цих вітамінах поповнюється звичайним раціональним харчуванням. Не менш важливу групу складають жиророзчинні вітаміни А (аксерофтол), D (кальциферол), Е (токоферол) та вітамін До.
Вітамін А
Вітамін А нормалізує обмін речовин, бере участь у процесі зростання, оберігає від уражень шкіру та слизові оболонки. Деякі лікарі називають цей вітамін "першою лінією оборони проти хвороб" і вважають, що його треба приймати в 3-4 рази більше за норму. Вітамін А впливає на стійкість дитини до інфекцій, стан її шкіри, слизових оболонок, зір.
Недолік його в їжі проявляється порушенням функції органів зору (аж до появи "курячої" сліпоти), зниженням опірності організму до інфекційних хвороб, ороговінням слизових оболонок ряду органів і шкіри. Вітаміном А найбільш багаті печінка тріски та забійної худоби, жовток курячого яйця, вершки, вершкове масло, риб'ячий жир. Провітамін А - каротин - речовина, з якої організм людини синтезує вітамін А в досить великих кількостях він міститься в моркві, солодкому перці, обліпихі, шипшині, зеленій цибулі, петрушці, щавлі. Є провітамін також в абрикосах, шпинаті, салаті. Передозування вітаміну А у вагітних жінок може призвести до розвитку вроджених дефектів плода.
Вітамін D (кальциферол)
Вітамін Д - жиророзчинний і до певної міри депонується в організмі, тому може бути досягнутий потенційно токсичний рівень, якщо ви отримуєте великі його кількості. Навіть якщо його мало в раціоні, дефіцит вітаміну рідко настає доти, доки ви отримуєте велику кількість сонячних променів. Коли шкіра піддається впливу ультрафіолетового випромінювання, холестерол, що знаходиться в шкірі, трансформується в попередник вітаміну Д. Вплив сонця на обличчя і руки протягом 5 хвилин 3 рази на тиждень є ефективним шляхом для утворення адекватної кількості вітаміну Д в організмі. в шкірі під дією сонячного світла, залежить, крім усього іншого, від довжини хвилі світла, пігментації шкіри (у темношкірих людей активується менша кількість попередника, і тому вони більше схильні до захворювань, пов'язаних з недостатністю вітаміну) і рівня забрудненості атмосфери того місця, де ви живете.
Дія вітаміну Д переважно спрямовано забезпеченні цілісності кістки зі збільшенням адсорбції мінеральних речовин, необхідні побудови і підтримки скелетної структури. Він необхідний для зростання організму і особливо важливий для нормального росту та розвитку кісток та зубів у дітей. Крім того він сприяє профілактиці та лікуванню остеопорозу та гіпокаліємії, підвищенню імунітету, нормалізації процесів згортання крові. Вітамін необхідний для абсорбції та утилізації кальцію та фосфору в шлунково-кишковому тракті. Вітамін Д запобігає розвитку м'язової слабкості, бере участь у регуляції серцевих скорочень. Крім того, стимулює зростання, впливає на функціональний стан щитовидної, зобної, паращитовидної та статевих залоз. Вітамін Д всмоктується у тонкому кишечнику за участю жовчі. Контролювати вміст вітаміну Д в організмі можна за його рівнем у сироватці крові, оскільки вітамін Д зв'язується з деякими білками крові.
Симптоми недостатності
Форма вітаміну Д, яку ми отримуємо з їжею або як добавок, не активна. Її перетворення на активну форму відбувається у печінці та нирках. Тому при захворюваннях печінки і нирок цей процес порушується, що підвищує ризик розвитку остеопорозу. Тяжкий дефіцит вітаміну Д може викликати рахіт у дітей та остеомаляцію у дорослих. , Пітливість голови, короткозорість, проблемами, пов'язаними із зором, зниженням ваги.
Симптоми надлишку
Подразливість, слабкість, блювання, нудота, діарея, спрага, біль голови, втрата апетиту.
Джерела: риб'ячий жир, жирна морська риба, молочні продукти, яйця, вершкове масло, олія печінки тріски, зелень кульбаби, яєчні жовтки, палтус, печінка, молоко, вівсяна каша, лосось, сардини, солодка картопля, тунець, рослинні олії. Трави - люцерна, хвощ, кропива та петрушка.
Взаємодія з іншими речовинами:
- Для хорошого засвоєння вітаміну Д необхідно вживати достатньо продуктів, які містять кальцій, фосфор, вітаміни А. З, групи У.
- Вітамін стимулює поглинання кальцію в кишечнику, а оскільки кальцій та залізо конкурують за всмоктування, значний додатковий прийом вітаміну може призвести до дефіциту заліза.
- Вітамін також стимулює всмоктування в кишечнику магнію – одного з партнерів кальцію у побудові кістки.
- Він не дає нирці втратити із сечею фосфат – іншого партнера кальцію у побудові кістки.
- Дефіцит вітаміну Е порушує нормальний метаболізм вітаміну Д у печінці (де активуються попередні форми).
- Сонячне світло важливе для стимуляції організму у продукуванні вітаміну. Особливо схильні до дефіциту вітаміну Д люди похилого віку: вони проводять мало часу поза домом на сонці, і їх харчування не завжди повноцінно. А оскільки з віком здатність перетворювати молекули попередників, що утворюються в шкірі, у вітамін падає вдвічі порівняно з молодим віком, у людей похилого віку протягом пізньої осені та зими може наступити дефіцит цього вітаміну.
- Алкоголь при зловживанні ним виснажує запаси вітаміну Д у печінці.
- Замінники тваринного жиру здатні знизити всмоктування вітаміну Д.
Кулінарне оброблення.
Вітамін Д важко розкладається, тому кулінарна обробка продуктів, що містять вітамін Д, не потребує жодних особливих застережень.
Застереження. Порушення з боку кишечника, недостатність функції печінки та жовчного міхура зменшують абсорбцію вітаміну Д. Деякі препарати, що знижують вміст холестерину, антациди, мінеральну олію та кортикостероїди (кортизон) також заважають абсорбції. Тіазидні діуретики, такі як хлортіазид, гідрохлортіазид, порушують співвідношення "кальцій/вітамін Д" в організмі. Не приймайте вітамін Д без кальцію. Застосування вітаміну Д у великих дозах небезпечне. Токсична дія вітаміну Д послаблюється, якщо призначається одночасно вітамін А.
Вітамін Д протипоказаний при гіперкальціємії, ішемічній хворобі серця, вираженому атеросклерозі будь-якої локалізації (особливо з ураженням коронарних і церебральних артерій), загостреннях захворювань шлунково-кишкового тракту, особливо виразкової хвороби шлунка та 12-ти палової кишки, активних формах туберкульозу. печінки та нирок з їх недостатністю. Слід бути обережними при призначенні вітаміну вагітним жінкам віком 35 років і старше, а також особам похилого та старечого віку.
Додатковий прийом вітаміну Д може знадобитися:
- дітям, які проживають у районах, де надходження сонячного світла обмежене;
- людям, які споживають малокалорійну або недостатньо багату на поживні речовини їжу, а також тим, хто відчуває підвищену потребу в поживних речовинах;
- людям старше 55 років, які мало бувають на сонці;
- вагітним і жінкам, що годують;
- зловживаючим алкоголем та наркотиками;
- людям, які страждають на виснажливі хронічні захворювання, СНІД або хронічну лихоманку;
- тим, хто тривалий час зазнає стресового стану;
- нещодавно перенесли хірургічну операцію;
- людям із частково віддаленим шлунково-кишковим трактом;
- які перенесли в недавньому минулому тяжкі травми та опіки;
- людям із темним кольором шкіри;
- які страждають на порушення функції печінки, наприклад цирозом або хронічним гепатитом;
- немовлятам - немовлятам;
- суворим вегетаріанцям, які мало бують на сонці.
Проконсультуйтеся з лікарем, якщо у вас:
- є плани завагітніти під час прийому вітаміну Д;
- епілепсія;
- серцеве чи судинне захворювання;
- захворювання печінки, нирок, підшлункової залози;
- хронічна діарея;
- проблеми з кишківником;
- саркоїдоз.
Вітамін E
Авітаміноз Е у людини не описаний, а недостатність проявляється пригніченням статевих залоз, м'язовою дистрофією, порушенням цілісності еритроцитів. Цим вітаміном багаті зародки злакових культур, зокрема пшениці, зелені частини овочів та низки дикорослих рослин, олія. Є вони також в інших рослинних оліях (крім оливкової), яєчному жовтку, печінці забійної худоби, м'ясі, вершковому маслі та молоці. Вітамін Е відомий як "вітамін плодючості", оскільки він необхідний для відтворення потомства. Крім того, він забезпечує нормальне функціонування серцевого м'яза.
Вітамін К
Цей вітамін – обов'язковий та неодмінний учасник механізму зсідання крові. При нестачі його в їжі знижується згортання крові, що проявляється кровотечами. Вітаміном K багаті білокачанна та цвітна капуста, томати, гарбуз, свиняча печінка. Чимало його в моркві, буряках, картоплі, бобових, пшениці та вівсі. Збалансоване харчування цілий рік заповнює потребу людини в цьому вітаміні. Слід зазначити, що вітаміни в плодах та овочах розподілені нерівномірно. А ось м'якоть яблук, айви, груш і картоплі містить вітамінів значно більше ніж їх шкірка. У помідорах та солодкому перці насиченість аскорбіновою кислотою та провітаміном А убуває від основи до їх верхівки. Іноді причиною безсоння, підвищеної дратівливості та низки інших хворобливих станів є непомірне споживання вітамінних препаратів. При надлишку вітаміну D кальцій виводиться з кісткової тканини і вона починає розм'якшуватися, як, наприклад, і недостатності вітаміну D. Перенасичення організму вітаміном А може призвести до отруєння. Надлишок одного з вітамінів групи В, а саме фолієвої кислоти, несприятливо впливає на функції надниркових залоз. Отже, будь-які вітамінні препарати треба вживати, дотримуючись обережності.
ЗМІСТ ВІТАМІНІВ У ПРОДУКЦІЇ
ТОВ «Лідер-Груп «КС «Нове життя»
А |
В 1 |
В 2 |
В 5 |
О 6 |
О 12 |
З |
Д |
Е |
До |
Р |
РР |
Холін |
Нд |
|
+ |
+ |
+ |
+ |
+ |
+ |
+ |
+ |
|||||||
+ |
+ |
+ |
+ |
+ |
+ |
+ |
+ |
+ |
+ |
+ |
+ |
|||
+ |
+ |
+ |
+ |
+ |
+ |
+ |
+ |
|||||||
+ |
+ |
+ |
+ |
+ |
+ |
+ |
+ |
+ |
+ |
|||||
Життя шкіри |
+ |
+ |
+ |
+ |
+ |
+ |
+ |
+ |
+ |
+ |
||||
+ |
+ |
+ |
+ |
+ |
+ |
|||||||||
+ |
+ |
+ |
+ |
+ |
+ |
+ |
+ |
+ |
+ |
|||||
+ |
+ |
+ |
+ |
+ |
+ |
+ |
||||||||
+ |
+ |
+ |
+ |
+ |
+ |
+ |
+ |
+ |
||||||
+ |
+ |
+ |
+ |
+ |
||||||||||
+ |
+ |
|||||||||||||
+ |
+ |
+ |
+ |
+ |
+ |
+ |
+ |
+ |
+ |
|||||
+ |
+ |
+ |
+ |
|||||||||||
+ |
+ |
+ |
+ |
+ |
+ |
+ |
+ |
+ |
+ |
|||||
+ |
+ |
+ |
+ |
+ |
+ |
+ |
||||||||
+ |
+ |
+ |
+ |
+ |
+ |
+ |
+ |
|||||||
+ |
+ |
+ |
+ |
+ |
+ |
+ |
+ |
+ |
+ |
+ |
||||
+ |
+ |
+ |
+ |
+ |
+ |
+ |
+ |
+ |
+ |
+ |
||||
+ |
+ |
+ |
+ |
+ |
+ |
+ |
+ |
+ |
+ |
++ |
||||
+ |
+ |
+ |
+ |
+ |
+ |
|||||||||
+ |
+ |
+ |
+ |
+ |
||||||||||
+ |
+ |
+ |
+ |
+ |
||||||||||
+ |
+ |
+ |
+ |
+ |
Екстракт
А |
В 1 |
В 2 |
В 5 |
О 6 |
О 12 |
В15 |
З |
Д |
Е |
До |
Р |
РР |
Холін |
Нд |
|
+ |
+ |
||||||||||||||
+ |
+ |
||||||||||||||
+ |
+ |
+ |
+ |
||||||||||||
+ |
+ |
+ |
+ |
+ |
+ |
+ |
|||||||||
+ |
+ |
+ |
+ |
+ |
+ |
+ |
+ |
+ |
+ |
||||||
+ |
|||||||||||||||
+ |
+ |
+ |
+ |
+ |
+ |
+ |
+ |
+ |
+ |
+ |
+ |
||||
Мати й мачуха |
+ |
+ |
|||||||||||||
+ |
|||||||||||||||
+ |
+ |
+ |
+ |
||||||||||||
|
|
|
|
|
|
+ |
|||||||||
+ |
+ |
+ |
+ |
||||||||||||
+ |
+ |
+ |
+ |
+ |
+ |
+ |
+ |
+ |
|||||||
|
|
|
+ |
|
|
|
+ |
||||||||
+ |
+ |
+ |
+ |
+ |
+ |
+ |
+ |
+ |
+ |
+ |
|||||
+ |
+ |
+ |
+ |
+ |
|||||||||||
+ |
+ |
+ |
+ |
Будьте здорові!!!
Написати коментар